front

Hazájuk Közép- és él-Amerika. Epifita és sziklalakó növények. Jelenleg mintegy 700 leírt fajuk van. Levelük a fajok többségénél jellegzetesen szukkulens, kisebb részük zöld levéllel rendelkezik és tölcséres rozettát képez. Külalakjuk alapján megkülönböztetünk fehér és szürke atmoszférikus Tillandsiákat, és tölcséres, általában nagyméretű Tillandsiákat. Díszítő értéküket a virágzati fellevelük adja, és az azon nyíló kis virágok. A fellevelek színe vörös, rózsaszín, sárga és zöld lehet, a virágok általában lilák, sárgás vagy zöldek. Ezek a növények telepet alkotnak, és az anyanövény virágzás után nem pusztul el, mint a tölcséres broméliáknál. Gyűjteményemben elsősorban mexikói endemikus fajok találhatók, a dél-amerikai fajok közül pedig a xiphioides alakkörbe tartozó növényeket tartok.  

A Tillandsiák viszonylag könnyű tartásuk és változatos, érdekes alakjuk miatt hamar megszerethetők, viszont ugyanilyen gyorsan szenvedéllyé is válhat gyűjtésük. Ez saját tapasztalat, persze cseppet sem bánjuk. Ahhoz azonban, hogy sokáig megmaradjanak és virágozzanak, érdemes kicsit többet megtudni róluk, élőhelyükről és igényeikről. Részletesebben a Tillandsiák című könyvben olvashat róluk, melyben 70 faj leírására vállalkoztunk.

A fotógalériában szereplő Tillandsia fotók szinte kivétel nélkül saját növényekről készültek.

Ha szívesen elkezdené a közelebbi ismerkedést is velük, vagy már meglévő gyűjteményét szeretné gazdagítani, kérje aktuális fajlistánkat. A Tillandsiák című könyv szintén megrendelhető. 

 

t. caulescens      t. ionantha 01

Még több kép >>

Bejelentkezés